Szkoła Podstawowa nr 91 im. Janusza Kusocińskiego
w Krakowie

31-935 Kraków   os. Handlowe 4   telefon: 12-644-24-75   e-mail: sekretariat@zsos1.pl


« powrót główna

Projekt "Diversity our strength"

Witamy wszystkich po wakacyjnej przerwie.
W nauce i pracy wszyscy mieliśmy czas wolny, żeby odpocząć i nabrać sił do pracy. Wraz z nastaniem nowego roku szkolnego rozpoczęły się prace związane z kolejnym etapem projektu "Diversity our strength". Jak wiecie, byliśmy gospodarzami pierwszego etapu projektu w lutym i maju bieżącego roku. Teraz nastał czas, kiedy to my jesteśmy goszczeni we Francji oraz Wielkiej Brytanii. Na przełomie września i października pięciu ambasadorów reprezentujących naszą szkołę Magdalena Morąg, Justyna Wróbel, Bartosz Łukasiak, Mateusz Nowak, Patryk Żak wraz z dwójką kolegów z naszej szkoły partnerskiej z Zawiercia byli goszczeni przez szkołę MFR w Coutances w Normandii.

Oto nasza krótka relacja z pobytu. Było wspaniale!

galeria zdjęć

Temat tygodnia projektu "Diversity our strength" to

Healthy Body, Healthy Mind - Prozdrowotny styl życia

25.09 - 02.10.2016

Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach programu Erasmus + , partnerstwa strategiczne- współpraca szkół.

Niedziela:

Przylot do Paryża, zwiedzanie - spacer do Łuku Tryumfalnego. Mimo zmęczenia, miasto zrobiło na nas ogromne wrażenie. Szkoda, że ze względu na ograniczony czas, nasz spacer był tak krótki. Podróż (4 godziny) do Coutances, kolacja w restauracji, zakwaterowanie w ośrodku Centrum PEP w miejscowości Montmartin Sur Mer. Nareszcie można było odpocząć.

Poniedziałek:

Wizyta w szkole goszczącej – MFR, przywitanie z drużynami z Anglii i Francji, przemowy koordynatorów, prezentacje szkół w języku angielskim w wykonaniu uczestników. Zwiedzanie szkoły, lunch w stołówce. Przez cały tydzień byliśmy częstowani wspaniałymi potrawami, posiłki trwały długo- stylem francuskim rozpoczynały się od przystawki (np. sałatka krabowa, ślimaki, krewetki), danie główne (przepiórka, ryby, mięsa przyrządzone według regionalnych receptur), dodatki z kasz, ryżu, pieczonych ziemniaków. Następnie obowiązkowo deska serów, dopiero po niej – deser. Do wszystkich posiłków serwowana jest francuska bagietka, którą „czyści się” talerz co do jednej kropli sosu, a także cydr. Wizyta na farmie ekologicznej w Tournerie, zajęcia warsztatowe- jakiej opieki wymagają zwierzęta rolnicze, jak produkuje się „zdrową żywność” – np. jak działa ręczna prasa do wytwarzania soku jabłkowego (z 1914 roku), rodzaje mleka (zawartość tłuszczu, wapnia i białka). Młodzież mogła doświadczyć bezpośredniego kontaktu z farmerskim życiem, nakarmić zwierzęta (kaczki, kury, konie, osły, kozy, owce, krowy, króliki) oraz posmakować tradycyjnie wyrabianych rarytasów normandzkich- sok jabłkowy, konfitury, pudding. Po powrocie do PEP spacer na pobliską plaże – zbieranie muszelek, nauka o pływach morskich- możliwość obserwowania cofania się wody w cyklu dobowym.

Wtorek:

Dzień spędzony w klubie żeglarskim w Coutainville- zdrowe formy spędzania czasu, ruch, spacery, relaks w bliskości natury/ przyrody, dobroczynny wpływ morskiej wody, powietrza, piasku- pozytywne oddziaływanie na zmysły, umysł i ciało. Pod profesjonalnym przewodnictwem instruktorów, młodzież miała możliwość spróbowania swoich sił oraz przeżycia fantastycznej przygody w podczas aktywności popularnych w Normandii: LANDSAILING- żaglowanie po piasku „żaglowózkami”, wykorzystanie siły wiatru oraz mięśni, SEAWALKING- spacerowanie w zanurzeniu wzdłuż linii brzegowej (specjalistyczny sprzęt i skafandry piankowe) – terapeutyczny w wpływ morza, ruch w odciążeniu. W programie mieliśmy również kurs z pierwszej pomocy przed-medycznej. Uczestnicy zdobywali wiedze praktyczną w czasie zajęć prowadzonych przez specjalistkę. BBQ – Barbecue w ramach obiadu. Zajęcia wieczorne: malowanie na drewnie, dekorowanie obrazów zebranymi muszelkami, ozdabianie pamiątek. Alternatywa: trening sportowy z joggingiem na plaże, tenis stołowy.

Środa:

Wczesny wyjazd do Mont Saint Michel (wyspa pływowa- drugie najczęściej odwiedzanie miejsce we Francji, po Paryżu). Spacer z przewodnikiem dookoła wyspy po mineralnej glinie / ruchomych piaskach. Poznawanie historii i tradycji tego wyjątkowego miejsca. Zwiedzanie opactwa benedyktyńskiego oraz miasteczka wzniesionego na skalistym wzgórzu. Przygotowanie się do zabawy w grudniu- „Treasure Hunt”, uczestnicy zapamiętywali jak najwięcej szczegółów. W grudniu, będę przewodnikami drużyn w zabawie w „podchody”– poszukiwanie podanych miejsc na Wyspie Św. Michała.

Czwartek:

Odwiedziny i zwiedzanie szkół specjalnych i mainstream’owych – wymiana doświadczeń i dobrych praktyk z zakresu systemów edukacyjnych w krajach partnerskich (Francja, Anglia, Polska). Porównanie warunków, sposobów organizacji i pracy z podopiecznymi. W ramach dbania o dobrostan umysłu i duszy mieliśmy okazję spróbować jazdy konnej w formie zajęć hipoterapeutycznych, a także ukoić zmysły przy muzykoterapeutycznych warsztatach Bao Pao.

Piątek:

Zdrowe odżywianie / zbilansowana dieta i posiłki. Uczestnicy podzieleni na mieszane drużyny, uczyli sie o zasadach zdrowego odżywiania, dobrych i złych kaloriach, grając w grę edukacyjną „pique-assiette”. Mając już wiedze teoretyczną, grupy opracowały swoje menu- zdrowy obiad: przystawka, danie główne, sałatka, deser oraz stworzyły listę produktów do zakupienia. Następnym etapem, było samodzielne dokonanie zakupów- zważając na jakoś i cenę produktów oraz zmieszczenie się w limicie czasowym. Wszystkie drużyny wywiązały się z zadania celująco. Część główna dnia to przygotowywanie posiłku, jaki miał stanąć do konkurs a’la MasterChef. Uczestnicy pracowali w skupieniu, wykazując się wielkim zaangażowaniem, inwencją, a co najważniejsze współpracą drużynową- wszyscy czuli się częścią team’u, wykonywali swoje mniej lub bardziej skomplikowane czynności z pasją i radością, czując się niezbędnym ogniwem całości. Integracja przybrała tu piękną formę i napawała opiekunów dumą. Wieczorem na oficjalne zakończenie i rozstrzygnięcie konkursu, zostali zaproszeni lokalni przedstawiciele władz, dyrektorzy szkół, VIPy- zasiedli w 10 osobowej komisji konkursowej. Zanim rozpoczęły się konkury, koordynatorzy projektu podsumowali wspólny tydzień, podziękowali za trud i włożoną pracę uczestnikom oraz opiekunom. Na przystawkę kolacji, zostaliśmy poczęstowani ekskluzywnym przysmakiem- ostrygi na lodzie z kroplą cytryny. Nie wszyscy uczniowie przełamali się, by skosztować surowych owoców morza. Po części oficjalnej nastąpiło rozstrzygnięcie konkursu- drużyny prezentowały swoje dania jurorom, którzy oceniali każde, pod względem estetyki podania i walorów smakowych. Zwycięskie drużyny w obu kategoriach nieposiadany się z radości i zostały nagrodzone. Po ocenie jurorskiej, wszyscy obecni zasiedli do degustacji przygotowanych potraw przy akompaniamencie projektowego hymnu oraz projekcji zdjęć i filmów z naszych dotychczasowych spotkań- było pięknie, pysznie i wzruszająco.

Sobota:

Dzień zwiedzania cudownej krainy – Normandia to bajkowy krajobraz, dzikość i piękno przyrody, które miesza się z serdecznością mieszkańców i urokliwą, kamienna zabudową, tworząc zapierające dech wrażenie. Podróż wzdłuż wybrzeża i spacer nadmorskim klifem, pozostawiło w nas wrażenie jakiego uniesposób opisać. Gospodarze oprowadzili nas również po portowym mieście Cherbourg- znanego z bazy morskiej i wojskowej (port okrętów podwodnych) oraz musicalu „Parasolki z Cherbourga”.

Niedziela:

Czas powrotu. Poranna podróż do Paryża i zwiedzanie jednej z najwspanialszych stolic świata. Czas pozwolił nam jedynie na spacer do wieży Eiffla. Majestat miasta wywarł na nas wielkie wrażenie.

Wieczorny, opóźniony powrót na Balice.









strzałka do góry

Osób online: 3